Kako imati seks ako vam je dijagnosticiran kronični prostatitis

prostatitis i spol

Prostatitis je upala prostate uzrokovana bakterijama. Može biti epizodno ili produljeno. Ova vrsta prostatitisa javlja se otprilike u jednom od deset slučajeva. Muškarci su mnogo češće zabrinuti zbog drugog oblika prostatitisa - kroničnog abakterijskog, koji nije povezan s infekcijom. O tome se sa sigurnošću malo zna, a većina urologa to ne smatra pravom dijagnozom. Ali s njim je povezana većina problema, uključujući probleme sa seksom. Kronični prostatitis naziva se i sindrom kronične boli u zdjelici (CPPS).

Bol raste i nestaje

Kod kroničnog prostatitisa muškarci su zabrinuti zbog sljedećih simptoma:

  • nelagoda ili bol u perineumu, donjem dijelu trbuha, preponama, skrotumu, penisu;
  • promjene u mokrenju: poteškoće s mokrenjem, često pražnjenje mjehura u malim obrocima, osjećaj nepotpunog pražnjenja;
  • Neki muškarci imaju poteškoće s postizanjem erekcije, nelagodu tijekom ejakulacije i pojačanu bol nakon spolnog odnosa. Neugoda može smanjiti sposobnost muškarca da postane ili ostane uzbuđen.

Takvi se problemi mogu pojaviti kod muškaraca bilo koje dobi, a prema statistikama pogađaju 10 do 15% muške populacije SAD-a, najčešće muškarce između 30 i 50 godina. Kronični prostatitis ne može se izliječiti antibioticima, za razliku od "klasičnog" prostatitisa, a njegovi simptomi mogu mučiti čovjeka nekoliko mjeseci ili godina. Mogu doći i proći i mogu varirati u težini.

Davidu Lonerganu dijagnosticiran je kronični prostatitis, a samo tri godine kasnije pronašao je način kako živjeti s njim. Prve godine je uzimao antibiotike, ali nisu pomogli (antibiotici ne pomažu kod kroničnog abakterijskog prostatitisa). Evo što David kaže u intervjuu za Vice o svojim osjećajima:

"U nekom sam trenutku počeo osjećati divlje osjećaje u cijelom području zdjelice. U početku sam imao lagani osjećaj peckanja u rektumu kad god bih sjedio. Tada je bol postala akutna i proširila se po cijeloj zdjelici. Na kraju mi se činilo kao da mi stotine žileta bode mokraćnu cijev. Na ljestvici od 1 do 10 bol bih ocijenio s 11.

Ejakulacija je postala nesnosno bolna. U početku sam osjećala zadovoljstvo od orgazma i olakšanje nakon njega, ali nakon toga su uslijedili sati bolova, a kada su se bolovi pojačali, prestala sam sa seksom. Liječnik mi je propisao masažu prostate (korist masaže prostate nije dokazana), a također mi je rekao da imam spolni odnos i ejakuliram. Ali kako seks nije donosio nikakav užitak, odlučio sam pokušati masturbirati jednom dnevno. Bila je velika pogreška činiti ovo dva puta dnevno - bol je bila izvan granica (nema potrebe da imate seks i masturbirate kroz bol, to vam neće poboljšati dobrobit). Supruga i ja smo išli kod terapeuta za individualnu terapiju i terapiju za parove. Ona nam je na mnogo načina pomogla da prebrodimo sve probleme u seksu. "

Većina muškaraca s dijagnozom kroničnog prostatitisa ili CPPS-a doživi poboljšanje simptoma unutar šest mjeseci. U jednoj studiji, trećina muškaraca doživjela je potpuno nestanak simptoma nakon godinu dana. U drugoj velikoj studiji, trećini muškaraca stanje se poboljšalo unutar dvije godine.

Kronični prostatitis malo je proučavan

Kronični prostatitis nije dovoljno istražen. Stručnjaci vjeruju da postoji nekoliko potencijalnih uzroka, uključujući autoimune bolesti, genetsku predispoziciju, oštećenje živaca ili mišića u blizini prostate i hormonsku neravnotežu. Drugi faktor rizika može biti psihički stres. Međutim, specifični uzrok može biti teško odrediti. Liječenje obično uključuje promjene načina života i lijekove za ublažavanje simptoma. Prostatitis se ne može spriječiti.

Urolog Daria Chernysheva:

- Kronični prostatitis samo je kombinacija riječi koja može sakriti sindrom venske kongestije zdjelice, sindrom kronične zdjelične boli, intersticijski cistitis, pudendalnu neuropatiju i druga stanja. Prema riječima glavnog urologa naše zemlje Dmitrija Puškara, ovo je smeće dijagnoza koju liječnik daje pacijentu kada ne želi razumjeti što mu se događa. Upalne promjene na prostati mogu se potvrditi samo testom s četiri čaše (analiza u kojoj se uzima više porcija urina i sekreta prostate). Sve ostalo je nategnuta dijagnoza kojoj nema lijeka. Za prevenciju upale prostate postoji univerzalna preporuka - redoviti spolni odnosi: ejakulacija bi trebala biti barem jednom u četiri dana, bez obzira kako se postiže.

Simptomi prostatitisa mogu se ublažiti nekim jednostavnim stvarima, kao što je topla kupka ili grijač, te izbjegavanje alkohola, kofeina i začinjene ili kisele hrane (mogu iritirati mjehur).

Ako imate problema s mokrenjem, liječnik vam može propisati alfa blokatore - oni pomažu opustiti vrat mokraćnog mjehura i mišićna vlakna na spoju prostate i mokraćnog mjehura. Kronična bol se liječi lijekovima protiv bolova. Ako imate problema sa seksom, liječnik vas može uputiti psihoterapeutu ili seksologu.

Seksualni problemi nisu povezani s kroničnim prostatitisom

Urolog Artem Lokteviznosi sljedeća razmišljanja: Moderni aspekti medicine utemeljene na dokazima za misleće pacijente" piše da oglašavanje i mediji probleme s erekcijom pripisuju prostatitisu, zbog čega ih mnogi muškarci povezuju. Ali to nije istina. Erekcija se može održati čak i ako je prostata potpuno uklonjena. Prema mnogim uglednim urolozima, erektilna disfunkcija u bolesnika s kroničnim prostatitisom uzrokovana je psihičkim problemima. Često se muškarčeva erekcija smanjuje odmah nakon izricanja rečenice: "Imate prostatitis. "

Seksolog, psihoterapeut, psihijatar Dmitrij OrlovTakođer sam siguran da kronični prostatitis ne utječe na seksualni život:

"Ako se nešto dogodi prostati, to može utjecati na mokrenje i osjete u perinealnom području, ali to nema nikakve veze sa seksom. Nažalost, mnogi muškarci i neki urolozi pristaju na ideju da problemi s prostatom mogu utjecati na seksualni život jer se prostata nalazi blizu genitalija. Prostata ima specifičnu funkciju: proizvodi tekućinu – sastavni dio sperme. Ona nije uključena ni u što drugo. "

Prema Dmitriju Orlovu, liječnici u svjetskoj praksi gotovo nikada ne postavljaju dijagnozu "kroničnog prostatitisa". To je više teritorijalna dijagnoza, koja nema patofiziološku osnovu, već samo teoretsku koncepciju na temelju koje se osobi propisuje liječenje. Muškarac čuje dijagnozu i počinje se brinuti da bi to moglo utjecati na njegovu seksualnu funkciju. Tijekom intimnosti ne uživa u procesu, već prati koliko mu je dobra erekcija. Fokusiranje na erekciju može smanjiti njezinu kvalitetu i navesti muškarca da vidi vezu između dijagnoze i nastalih problema. Ali razlog je isključivo emocionalne prirode.

Ako tijekom seksa postoji bol i nelagoda, morate razumjeti razlog za to. Bolje je konzultirati se s urologom koji se pridržava pristupa medicini utemeljenog na dokazima.

Dmitry Orlov dodaje: "Ako liječnik savjetuje češće sekse ili ih uopće ne imati, onda za to mora postojati medicinski razlog. Ne znam ni za jednu bolest kod koje bi povećanje količine seksa dovelo do ozdravljenja. Najčešće je takva preporuka posljedica činjenice da stručnjak ne zna kako pomoći. Također nema potrebe ograničavati ili potpuno eliminirati seks i masturbaciju, jer redovito seksualno puštanje je korisno i za zdravlje prostate i za psihu.

Put od ordinacije urologa do ordinacije seksologa standardni je put za muškarce starije od 35-40 godina. Ako muškarac ima poteškoća s erekcijom ili drugih problema u seksu, prvo ide urologu, jer to smatra svojim područjem stručnosti. Ako urolog ne pronađe ništa ili dijagnosticira "kronični prostatitis", ostaje samo ordinacija seksologa. Seksolog raspolaže širokim spektrom tehnika koje mogu pomoći pacijentu: može preporučiti elemente seksualne terapije, može se baviti psihoterapijom ili po potrebi propisati lijekove. Statistički, ovo je učinkovit model rada – u prosjeku se problem riješi u roku od mjesec dana. "