Kako liječiti prostatitis kod muškaraca - lijekovi i znakovi bolesti

lijekovi za prostatitis

U suvremenoj medicini prostatitis se smatra najčešćom urološkom bolešću. Razni su razlozi koji dovode do bolesti, ukorijenjeni su i u bakterijskim infekcijama i u načinu života osobe.

Postizanje remisije kroničnog oblika i uklanjanje akutne boli je težak proces koji se sastoji od cijelog niza postupaka i mjera.

Za to je važno uzimati određene lijekove za liječenje prostatitisa kod muškaraca, oni se propisuju kada se pojave prvi znakovi bolesti. Koji su od suvremenih lijekova na tržištu najučinkovitiji i brzodjelujući, razmotrit ćemo u ovom članku.

Vrijedi napomenuti da se ova bolest ponekad pogrešno identificira s drugom patologijom adenoma prostate. I, iako su uzroci i mehanizam razvoja ovih bolesti različiti, njihovo liječenje u nekim slučajevima ima slične značajke.

Znakovi prostatitisa kod muškaraca

Kod muškaraca prvi znakovi prostatitisa počinju neugodnim i bolnim mokrenjem. Za korištenje WC-a potrebno je ustajati 1-2 puta navečer. Nakon nekog vremena pojavit će se pucajući ili vučni bolovi u perineumu i iznad pubisa, postoji vjerojatnost boli u penisu i anusu.

Mokrenje će postati ubrzano i bolno, a mokraća će postati mutna. Bol se može pojaviti tijekom pražnjenja crijeva. Događa se da pacijent ujutro primijeti oslobađanje kapi bijelog sekreta. Tjelesna temperatura raste do 38 stupnjeva.

Prostatitis je podmukla bolest moderne urologije. Muškarci radije šute dulje vrijeme i skrivaju simptome, odlazeći liječniku tek kada bol postane jednostavno nepodnošljiva. Ovo je neozbiljan pristup zdravlju. Posljedice ovakvog ponašanja mogu biti vrlo složene, uključujući neplodnost i upalu organa.

Također je vrijedno napomenuti da, prema simptomima, prostatitis ima znakove drugih opasnih bolesti, kao što su cistitis, benigni tumori prostate i rak mokraćnog mjehura.

Koji se lijekovi koriste za liječenje prostatitisa?

Specijalist, na temelju stanja muškog tijela, može propisati jedan (ili više) od sljedećih oblika lijekova:

  1. Supozitoriji za rektalnu primjenu. Takvi lijekovi poboljšavaju metabolizam.
  2. Injekcije. Promicati brzo prodiranje lijeka u tijelo, stimulirati imunološki i vaskularni sustav.
  3. Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) - sprječavaju razvoj upalnih reakcija.
  4. Instilacije. Kod ove vrste liječenja, lijek daje liječnik izravno na odredište.
  5. Mikroklistari. Smatraju se narodnom metodom. Biljne infuzije i dekocije koriste se kao lijekovi, temelje se na temperaturi i ljekovitim učincima. Izvodi se prije spavanja, prostata nakon zahvata ne smije biti prenapregnuta i pothlađena.
  6. Tablete. Najčešće, liječenje prostatitisa tabletama uključuje korištenje antibakterijskih lijekova širokog spektra djelovanja. Pogotovo u slučajevima kada specifični patogeni nisu identificirani.
  7. Alfa-adrenergički blokatori – imaju sličan učinak blokiranjem alfa-adrenergičkih receptora simpatičkog živčanog sustava.

Svaki lijek ima svoje karakteristične karakteristike i može biti prikladan za jednog pacijenta, ali ne i za drugog. Najučinkovitiji lijek za prostatitis je lijek koji je posebno odabrao liječnik za pacijenta, uzimajući u obzir njegove individualne karakteristike i karakteristike tijeka bolesti.

Antibiotici

Ako se utvrdi da je prostatitis uzrokovan bakterijama, tada je potrebno propisati antibiotike. Prije svega, biraju lijekove širokog spektra djelovanja, odnosno one koje može uništiti nekoliko vrsta mikroba odjednom.

Općenito, antibiotske lijekove predstavljaju tri skupine lijekova:

  • Fluorokinoli;
  • Tetraciklini;
  • Penicilini.

Često se u liječenju koriste čepići koji se koriste rektalno (ubacuju se u anus). Takvi lijekovi učinkovito ublažavaju bol i imaju antibakterijski učinak. Najveći prodor u tkiva tijela odlikuju se injekcijskim otopinama. Djeluju sustavno, stimuliraju imunološki sustav i krvožilni sustav.

Sredstva protiv bolova

Ova skupina lijekova mnogim pacijentima olakšava život. Međutim, njihovu dozu morate provjeriti sa svojim liječnikom.

Alfa blokatori

Skupina lijekova koja opušta glatke mišiće mokraćne cijevi (mokraćovoda) i vrata mokraćnog mjehura, čime se potiče bolji odljev mokraće.

Djelovanje alfa blokatora nije usmjereno na liječenje prostatitisa, već na uklanjanje neugodnih simptoma uzrokovanih bolešću. U ovom slučaju, simptom je razvoj akutne ili kronične retencije mokraće.

Mišićni relaksanti

Imaju učinak sličan alfa-blokatorima, ali su usmjereni na perinealno područje koje je tijekom prostatitisa stalno u pojačanom tonusu. Smanjite pritisak na područje zdjelice, smanjite bol.

Lijekovi koji poboljšavaju cirkulaciju krvi

S bilo kojim oblikom bolesti, uvijek se otkriva kršenje cirkulacije krvi, što dovodi do pojave stagnacije i ne dopušta da se tkiva organa oporave. Stoga je u složenom liječenju potrebno koristiti lijekove koji poboljšavaju cirkulaciju krvi.

Fitoterapijski lijekovi

Na bazi prirodnih ljekovitih biljaka. Oni smanjuju edem prostate, njezinu upalu, sprječavaju stagnaciju, obnavljaju odljev fizioloških tekućina. Popularnim se smatraju pripravci na bazi sjemenki bundeve, plodova puzavih palmi i sabala.

Vitamini

Uzimanje vitamina potrebno je za jačanje imunološkog sustava tijela, koji uvelike pati tijekom prostatitisa. Kronični tijek bolesti snažno utječe na zaštitne funkcije osobe, stoga se vitamini uzimaju u kombinaciji s glavnom terapijom lijekovima.

Učinkoviti lijekovi za prostatitis

Nije moguće odabrati jedan najbolji lijek za prostatitis koji bi liječio sve muškarce, bez obzira na uzrok upale adenoma prostate. Budući da antibakterijski lijek, čak i ako je barem tri puta učinkovit lijek, neće moći pomoći bolesniku s parazitskim oblikom infekcije i obrnuto.

Postoji mnogo učinkovitih sredstava za liječenje upale u prostati, ali ne možete ih sami propisati nakon čitanja recenzija, čak i ako uopće nema kontraindikacija.