Upalna bolest prostate je prostatitis

upala prostate i prostatitis

Pojam "prostatitis (mikrobna šifra 10 - 41)" odnosi se na upalne procese koji se javljaju u tkivima prostate, a dovode do boli, otežanog mokrenja, učestalog nagona na zahod, smanjenog libida. Prema različitim statistikama, bolest pogađa uglavnom muškarce reproduktivne dobi, odnosno od dvadeset pet do pedeset godina. Ovisno o karakteristikama kompleksa simptoma i stupnju oštećenja žlijezde, razlikuju se dva oblika prostatitisa - akutni i kronični.

Prema MCB kodiranju, prostatitisu u kroničnom obliku dodijeljena je vrijednost 41, 1, a za akutni oblik koristi se šifra 41, 0. primarna dijagnoza postavlja se vizualnim pregledom bolesnika i proučavanjem anamneze. Za potvrdu se koriste dodatne tehnike: ultrazvuk i laboratorijske metode.

Opće karakteristike i klasifikacija

Svaki treći predstavnik jake polovice čovječanstva zna što je prostatitis, koji se odvija u različitim oblicima, jer je ova bolest, izazvana upalom prostate, jedna od najčešćih patologija muškog genitalnog područja. Bolest se očituje karakterističnim simptomima: bol, peckanje, pogoršano činom mokrenja, smanjena seksualna aktivnost, česta želja za odlaskom na zahod.

Prostatitis kod muškaraca posljedica je poraza prostate infektivnim agensima koji prodiru u njezina tkiva kroz reproduktivne organe ili sustavnu cirkulaciju. Čak i razlozi poput obične prehlade ili bronhitisa mogu izazvati upalni proces. Najčešće se to događa u pozadini čimbenika koji pogoduju širenju infekcije, među kojima se prije svega naziva oslabljen imunitet.

Da biste dobili prosječne pokazatelje, postoji statističko kodiranje prostatitisa mkb 10, što vam omogućuje objektivnu procjenu situacije u vezi s učestalošću muške polovice stanovništva. Kronični prostatitis mkb 10 ima šifru 41. 1, koja je dodijeljena bolesti koja traje šest mjeseci ili više. Osim toga, klasifikacija međunarodnog koda ICB 10 xp prostatitis karakterizira ovaj oblik bolesti kao težak za liječenje.

Kod akutnog prostatitisa mkb 10 dodijeljen je nešto drugačiji - 41. 0. Ovaj oblik bolesti prepoznat je kao dobro podnošljiva terapija koja se koristi i teče u pozadini izraženih simptoma bolesti. Postoji i šifra 41. 2. Navedeni pokazatelj uobičajeno je označiti bolest povezanu s stvaranjem apscesa prostate. Važno je znati da dijagnoza kroničnog prostatitisa preporučuje da se muškarac podvrgne liječenju barem jednom u šest mjeseci i redovito posjećuje stručnjaka.

Predisponirajući čimbenici

Vjerojatnost akutnog i kroničnog prostatitisa kod muškaraca značajno se povećava u pozadini negativnog djelovanja predisponirajućih čimbenika. Sljedeći razlozi mogu postati svojevrsni katalizator upalnih procesa koji utječu na tkiva prostate:

 • Pojave stagnacije, koje karakteriziraju poremećeni protok krvi, a nastaju u pozadini sjedilačkog načina života, niske seksualne aktivnosti, prekomjerne težine.
 • Sustavna hipotermija tijela, uzrokovana, na primjer, osobitostima rada.
 • Ozljede, bez obzira na njihovu prirodu i vrijeme koje je proteklo od trenutka ozljede.
 • Zarazne, virusne bolesti genitalnog područja, uključujući spolno prenosive bolesti.
 • Zarazne i upalne bolesti drugih sustava i organa, na primjer, bronhitis, gnojni tonzilitis i niz drugih.

Kao dodatni predisponirajući čimbenik praktična medicina navodi i probleme s probavom, izražene u pojavi sustavnog zatvora. Dakle, neodgovarajući pristup prehrani može posredno utjecati i na pojavu upale prostate.

Važno! Pravovremeno uklanjanje ili smanjenje utjecaja negativnih čimbenika je najrazumnija i najučinkovitija metoda prevencije prostatitisa kod muškaraca.

Klinička slika

Vjerojatno mnogi ljudi znaju što je prostatitis raznih oblika. Ali nisu svi svjesni da se klasični znakovi ove neugodne bolesti mogu značajno promijeniti ovisno o stadiju i obliku patologije:

 • Kataralni prostatitis. Bolest je karakterizirana pojavom boli u perineumu, preponama, čestim nagonom za odlazak na WC.
 • Folikularni prostatitis. Sindrom boli postaje intenzivniji, pojavljuju se poteškoće s mokrenjem, može se pojaviti lažna želja za odlaskom na WC.
 • Parenhimski prostatitis. Sindrom jake boli, pogoršan činom mokrenja ili defekacije, često postoji kašnjenje u odljevu mokraće, lažna želja za odlaskom na WC, visoka temperatura, zimica, slabost, umor.

Tijek kroničnog prostatitisa popraćen je pojavom gotovo svih gore navedenih znakova, međutim, simptomi postaju istrošeniji. Treba naglasiti da je stjecanje kroničnog oblika bolesti prilično rijetko u pozadini egzacerbacija. Uglavnom se ovaj oblik bolesti kod muškaraca razvija postupno, pod utjecajem upalnih procesa koji proizlaze iz zarazne lezije tkiva prostate. Njegovi glavni simptomi su:

bol kod muškarca s prostatitisom
 • Dizurični sindrom. U pozadini negativnog utjecaja upalnih procesa, prostata se značajno povećava u volumenu, što dovodi do kompresije uretera. Ova patologija je glavni razlog za pojavu čestih nagona za mokrenjem, uključujući lažne, bolne senzacije.
 • Sindrom boli. Sama prostata je lišena živčanih završetaka, odnosno bolne senzacije u prostatitisu posljedica su širenja upalnih procesa i oštećenja živčanih vlakana uz prostatu zdjeličnih organa.
 • Seksualne disfunkcije. Bolesti prostate karakteriziraju pojavu različitih poremećaja spolne prirode. Većina muškaraca žali se na smanjenje intenziteta i svjetline osjeta dobivenih tijekom spolnog odnosa; u ranim fazama razvoja bolesti moguće je smanjenje libida i nedostatak erekcije. Za napredne oblike patologije karakteristična je impotencija.

Morate znati da je razvoj prostatitisa često popraćen poremećajima u psihoemocionalnoj pozadini pacijenta. Čovjek postaje razdražljiviji, moguć je razvoj depresivnih stanja, živčanih slomova.

Prostatitis je povezan s karakterističnom kliničkom slikom, što uvelike pojednostavljuje pravovremenu dijagnozu. Kao glavne dijagnostičke metode nazivaju se rektalni pregled koji obavlja specijalist ručno, ultrazvučni pregled, kao i prikupljanje urina i sekreta prostate za analizu u laboratoriju.

Metode liječenja

Kako liječiti prostatitis, koje će metode biti najprikladnije u određenom kliničkom slučaju, određuje isključivo liječnik, na temelju rezultata istraživanja, fizioloških karakteristika pacijenta, oblika i stupnja razvoja bolesti. Najčešće se koriste metode složene terapije, uključujući uzimanje lijekova, fizioterapijskih metoda, narodnih lijekova, kao i ispravljanje prehrane.

Liječenje kroničnog oblika

Kronični prostatitis je posebno neugodna bolest, njegovo liječenje je ispunjeno nizom problema i poteškoća, gotovo je nemoguće potpuno eliminirati bolest. Međutim, korištenje kompetentne terapije omogućit će postizanje dugotrajne i stabilne remisije, kao i uklanjanje glavnih simptoma bolesti i značajno poboljšanje kvalitete života. Glavne metode liječenja su:

 • Liječenje. Odabir lijekova provodi se prema individualno razvijenoj shemi od strane stručnjaka, uglavnom se koriste antibakterijski i protuupalni lijekovi. Za uklanjanje boli u ranim fazama liječenja dopušteno je koristiti lijekove protiv bolova.
 • Fizioterapija. Za poticanje regenerativnih procesa i povećanje učinkovitosti aktivnih komponenti lijekova, uz lijekove, koriste se fizioterapijske metode, kao što su, na primjer, laserska terapija, magnetoterapija, elektroforeza.
 • Masaža. Jedna od najučinkovitijih metoda liječenja prostatitisa, bez obzira na njegov oblik i stadij, je masaža prostate. Postupak pomaže u ublažavanju upale, uklanjanju pojava stagnacije, boli. Masažu, u pravilu, obavlja stručnjak u medicinskoj ustanovi, međutim, uz obvezno svladavanje medicinskih tehnika, dopušteno je obavljati je sami kod kuće.
 • Imunomodulacijska terapija. Terapija kroničnog prostatitisa uključuje obvezni unos imunomodulatornih lijekova koji povećavaju imunološke snage i opći tonus tijela. Da biste uklonili ovu neugodnu bolest, odabir lijekova trebao bi se temeljiti na receptima liječnika.

Osim toga, liječenje predviđa obvezno odbijanje pacijenta od postojećih loših navika, korekciju prehrane i dnevnog režima. Uključivanje niza proizvoda obogaćenih vitaminima i korisnim mikroelementima u uobičajeni jelovnik pomoći će jačanju tijela. Umjerena tjelesna aktivnost također je važna mjera. Tjelesna aktivnost će pomoći da se izbjegnu pojave stagnacije i normalizira protok krvi i limfe.

Važno! Liječenje prostatitisa može se provoditi samo pod nadzorom stručnjaka. Samoprimjena lijekova ili korištenje drugih tehnika može dovesti do negativnih posljedica i pogoršanja stanja bolesnika.

Liječenje tijekom egzacerbacije

Kompetentno liječenje akutnog prostatitisa, uz pravovremenu primjenu adekvatne terapije, omogućuje vam da se potpuno riješite bolesti i normalizirate rad prostate. Važno je znati da ovaj oblik bolesti sklon kroničnom prelasku u kroničnu formu, te stoga liječenje treba provesti kada se pojave primarni simptomi.

Terapija prostatitisa u akutnoj fazi uključuje uporabu lijekova s antibakterijskim i protuupalnim svojstvima. Kao dodatak mogu se koristiti fizioterapijske metode, masaža, nježna prehrana. Ako se bolest odvija u pozadini stvaranja gnojnih apscesa, potrebno je koristiti kiruršku intervenciju usmjerenu na otvaranje kapsule, uklanjanje gnojnih masa i uklanjanje žarišta upale.

Moguće komplikacije

Nedostatak liječenja i akutnih i kroničnih oblika prostatitisa može dovesti do razvoja komplikacija. U pozadini tijeka upalnih procesa u obliku egzacerbacije, postoji rizik od stvaranja gnojnih apscesa u tkivima prostate, odnosno svojevrsnih kapsula ispunjenih gnojnim sadržajem. Pacijentovo stanje u takvoj situaciji naglo se pogoršava, postoji kašnjenje u odljevu urina, sindrom intenzivne boli, visoka temperatura, zimica.

Najčešće komplikacije kroničnog prostatitisa uključuju rizik od razvoja upalnih procesa koji utječu na tkiva mokraćnog mjehura i genitalija. Osim toga, u velikoj većini slučajeva, bolest je popraćena spolnom disfunkcijom, dovodi do smanjenja libida, raznih poremećaja reproduktivnog sustava, au najtežim slučajevima - do impotencije. Gotovo je nemoguće potpuno izliječiti takve patologije.

Kako bi se izliječila bolest, spriječile komplikacije i nastanak kroničnog ili uznapredovalog prostatitisa, važno je pravodobno poduzeti potrebne mjere. Potrebno je konzultirati stručnjaka kako bi se identificirali uzroci nelagode i propisala adekvatna terapija kada se pojave prvi simptomi bolesti. Upravo nepoznavanje prvih zvona za uzbunu i izostavljanje potrebnog vremena dovodi do ozbiljnih komplikacija bolesti.