Antibiotici za prostatitis - učinkovitost primjene

Prostatitis je upala prostate. Ova bolest spada u kategoriju muškaraca, a pogađa uglavnom muškarce srednje i starije životne dobi. Ovisno o uzrocima nastanka, karakteristikama tijeka i individualnosti pacijenta, liječnik odabire učinkovitu taktiku liječenja antibioticima - lijekovima koji inhibiraju vitalnu aktivnost patogena i ubrzavaju oporavak pacijenta. Antibiotici za prostatitis su učinkovita sredstva za uklanjanje upalnog procesa.

O bolesti

Ovisno o prirodi podrijetla, razlikuje se akutni ili kronični oblik prostatitisa. Izvor bolesti u akutnom prostatitisu je infekcija, odnosno bakterije, virusi. Kronični oblik se razvija s kongestijem u području prostate ili u odsutnosti ili neučinkovitosti liječenja bolesti. U pravilu se bolest javlja uz smanjen lokalni ili opći imunitet, au nekim slučajevima postaje glavni uzrok muške neplodnosti.

Prostatitis se smatra prilično složenom bolešću, čije je liječenje dug i kontinuiran proces. To je zbog osobitosti anatomske strukture muškog organa, čija složenost otežava prodiranje nekih lijekova. To pridonosi postojanju infekcije i razvoju upalnog procesa dulje vrijeme.

Istodobno, učinkovitost terapije uvelike ovisi o integriranom pristupu, čiji je glavni zadatak vratiti izvornu strukturu prostate i njezinu funkcionalnost. Jedna od metoda liječenja je terapija učinkovitim lijekovima, uključujući korištenje antibakterijskih lijekova - antibiotika. Vrlo često se pacijenti pitaju koje antibiotike uzimati za prostatitis?

Prednosti liječenja antibioticima

Korištenje antibiotika u liječenju bolesti smatra se jednom od učinkovitih metoda u borbi protiv patogene flore, stoga su ova sredstva nezamjenjive komponente u borbi protiv ove podmukle bolesti.

Antibiotska terapija ima dva cilja, od kojih je jedan uništiti izvor bolesti, a drugi eliminirati upalni proces. Osim toga, imenovanje antibiotika smanjuje rizik od sekundarne infekcije s nespecifičnim prostatitisom.

antibiotici za prostatitis fotografija 1

Antibakterijske lijekove za prostatitis odabire liječnik pojedinačno na temelju pritužbi pacijenta i rezultata laboratorijskih pretraga, među kojima su neophodni: izlučevine urina i prostate, kao i studija osjetljivosti na antibiotike.

Postoji zabluda da postoji učinkovit antibakterijski lijek koji može ukloniti upalni proces i riješiti se prostatitisa. Trenutno je razvijeno i pušteno u proizvodnju niz antibakterijskih sredstava koja utječu na jednu ili drugu vrstu patogena.

U pravilu, tijek liječenja koji je razvio liječnik traje u prosjeku 1-2 mjeseca, a glavna metoda terapije je liječenje prostatitisom antibioticima, koji se odabiru pojedinačno ovisno o tome koja se vrsta patogena otkriva u tijelu.

Grupe antibiotika

Odavno je dokazano da liječenje prostatitisa antibioticima, bez obzira koje skupine oni predstavljali, brzo ublažava akutnu upalu. No, prije propisivanja određenog lijeka potrebno je izvršiti bakteriološku inokulaciju sekreta prostate na osjetljivost uzročnika na određeni lijek.

U većini slučajeva, ili u nedostatku mogućnosti uzimanja testova, liječnik propisuje antibiotike širokog spektra. Oni potiskuju većinu klica i bakterija koje uzrokuju infekciju. U svakom konkretnom slučaju, režim liječenja odabire se pojedinačno, ovisno o stadiju bolesti, individualnoj toleranciji pacijenta i spektru djelovanja lijeka.

antibiotici za prostatitis fotografija 2

Sljedeći antibiotici smatraju se najčešćim i priznatim lijekovima:

  • Penicilini. Ova sredstva imaju snažan antibakterijski učinak.
  • Fluorokinoloni. Danas se ova sredstva smatraju jednim od visoko učinkovitih lijekova sa širokim spektrom djelovanja. Ova sredstva se koriste u liječenju kroničnog prostatitisa, čije podrijetlo isključuje tuberkuloznu etiologiju. Međutim, ovi lijekovi imaju visoku foto i neurotoksičnost.
  • Cefalosporini. Ova skupina uključuje lijekove koji se ubrizgavaju intramuskularno, a pritom su vrlo učinkoviti.
  • Makrolidi. Lijekovi ove skupine, u pravilu, imaju visoku aktivnost protiv brojnih bakterija. Oni su nisko toksični i vrlo učinkoviti.
  • Tetraciklini. Zbog teške podnošljivosti lijekova ove skupine, tetraciklini nisu jako popularni.

Trebali biste znati da je za brzo uklanjanje upalnog procesa potrebno propisati dva ili tri antibakterijska lijeka, posebno učinkovita je kombinacija fluorokinolona, makrolida, aminoglikozida.