Kronični prostatitis - najučinkovitiji tretmani

Kada se dijagnosticira kronični prostatitis, liječenje određuje metode liječenja. Ova je bolest vrlo česta zajedno s adenomom prostate i prilično je ozbiljan problem za čovjekovo zdravlje. Kao rezultat kroničnog prostatitisa, kvaliteta intimnog života znatno se pogoršava, što je velika neugodnost.

Ova bolest je novi upalni proces tkiva prostate. No, nisu svi muškarci u žurbi da se obrate stručnjaku za pomoć, pa stoga, bolest započinje značajno, do čega će to dovesti u svakom slučaju nije uvijek poznato.

Prostatitis često dovodi do neplodnosti i razvoja infekcije koja se brzo širi na druge unutarnje organe, posebno na mjehur, testise i bubrege.

Uzroci i simptomi bolesti

učinkoviti tretmani za kronični prostatitis

Istraživači su dokazali da se prostatitis sve više počinje javljati kod mladih ljudi. To je prvenstveno zbog infekcije infekcijama koje se prenose spolnim putem, kao što su mikoplazmoza, gonoreja, ureaplazmoza i tako dalje. U slučaju nezaštićenog odnosa, infekcija raznim bolestima i njihovo neblagovremeno liječenje neizbježno će dovesti do razvoja takve bolesti.

Zanimljiva je činjenica da se razvoj ove bolesti može dogoditi zbog prisutnosti kronične unutarnje bolesti, pa čak i u slučaju karijesa. U ovom se slučaju kronični prostatitis razvija kao rezultat širenja infekcije hematogenim putem, drugim riječima, taj se put može nazvati širenjem infekcije krvlju unutar tijela.

Čak i takvi banalni čimbenici kao što je neuravnotežena prehrana, slab imunitet, prečesto prehlade, kao i upotreba lijekova od strane čovjeka koji negativno utječu na zaštitne funkcije, igraju ulogu.

Prekomjerna težina, nedostatak pokretljivosti, pa čak i zatvor utječu na inhibiciju cirkulacije krvi u zdjelici, što najvjerojatnije dovodi do prostatitisa.

U akutnom obliku, prostatitis se u muškarca očituje kao:

 • prečesto mokrenje;
 • karakteristični osjećaji neispravnog pražnjenja mjehura koji se javljaju prilikom mokrenja;
 • tijekom stolice, bol se javlja u rektalnoj regiji;
 • bolovi različite prirode u preponama i iza pubisa, koji se jače osjećaju nakon mokrenja;
 • temperatura raste prilično često.

Kronični prostatitis je manje intenzivan:

znakovi i simptomi kroničnog prostatitisa
 • često mokrenje, koje čovjeku ne stvara posebne neugodnosti i on se s vremenom navikne;
 • neizraženi bolovi u zdjelici i međici;
 • iznenadni nastup impotencije.

Dijagnosticiranje prostatitisa

Čim muškarac primijeti manifestaciju bolesti, trebao bi se odmah obratiti urologu, jer će pravovremeno liječenje u ranim fazama najvjerojatnije dovesti do oporavka.

Urolog nakon liječenja pacijenta provodi dijagnostiku pomoću sljedećih metoda:

 1. Palpacija žlijezde prodiranjem u nju kroz rektum. Ovaj postupak za muškarca izuzetno je neugodan proces, ali je neophodan, jer će stručnjaku omogućiti da odredi veličinu, gustoću i strukturu prostate.
 2. Instrumentalna metoda, koja uključuje MRI i ultrazvuk. Potonji postupak usmjeren je na prepoznavanje patologija prostate, bubrega i unutarnjih organa. U tom se slučaju ultrazvučni pregled može provesti kroz trbušni zid ili pomoću transrektalnog ultrazvuka koji se provodi kroz rektum.
 3. Laboratorijska metoda, koja može biti općenito klinička ili posebna. Prva opcija uključuje test krvi i urina.

Druga opcija uključuje:

 • pomoću PCR tehnike otkrivaju se infekcije, za to trebate uzeti bris iz uretre;
 • uzimanje razmaza za bakteriološku kulturu;
 • PSA analiza;
 • sekrecija prostate uzima se za mikroskopiranje.

Liječenje

liječenje kroničnog prostatitisa lijekovima

Prostatitis se liječi sljedećim tehnikama:

 1. Kako je propisao liječnik, muškarcu se prepisuju simptomatski lijekovi koji omogućuju ublažavanje stanja pacijenta.
 2. Nakon odgovarajućeg istraživanja propisani su najučinkovitiji ciljani antibakterijski agensi.
 3. Lijekovi za imunoterapiju.
 4. Protuupalni lijekovi.
 5. Nakon završetka akutne faze, pacijentu se propisuje fizioterapija masažom prostate.
 6. Poticanje nespecifičnog otpora.
 7. Upotreba sedativa.
 8. Jedna od najvažnijih metoda liječenja je promjena čovjekova nezdravog načina života, posebno ako ima neaktivan posao i nezdravu prehranu. Najučinkovitiji način je hodanje na svježem zraku i izvođenje specifične gimnastike koja je usmjerena na poboljšanje cirkulacije krvi u predjelu zdjelice.

U slučaju da postoji kronični prostatitis, stručnjak može propisati nekoliko različitih metoda liječenja koje se kombiniraju u skup mjera usmjerenih na brzi oporavak pacijenta. Naravno, ne treba zanemariti propisane vitaminske pripravke i biljne lijekove.

Kad urolog propiše antibiotike, prije svega se vodi laboratorijskim pretragama koje pokazuju kakvoj vrsti bakterija treba biti izložena. Najpopularniji su lijekovi iz skupine makrolida, 5-NOK i slična sredstva, namijenjena liječenju bolesti, posebno u akutnoj fazi.

mogućnosti liječenja kroničnog prostatitisa

U nekim je slučajevima operacija naznačena kao liječenje kroničnog prostatitisa, ova metoda je uglavnom potrebna kada kronični stadij pređe u adenom prostate ili u slučaju suženja uretre.

U slučaju fizioterapije, stručnjak može propisati:

 • laserska terapija;
 • fonoforeza ultrazvukom;
 • dijadinamoforeza;
 • mikrovalna hipermija.

Učinkovito liječenje kroničnog prostatitisa složena je mjera koja nije usmjerena samo na ublažavanje stanja pacijenta, već i na sprečavanje mogućnosti komplikacija.

Za muškarca koji ima kronični prostatitis, metode liječenja u ovom slučaju ni na koji način ne bi trebale ometati redovite spolne odnose, ali u ovom je slučaju potrebno voditi računa o sigurnosti partnera.

Važno je da svaki muškarac zna da je kronični oblik prostatitisa prekancerozno stanje, a ignoriranje i strah od propisanih postupaka može dovesti do adenoma, pa čak i do razvoja karcinoma prostate.